Förslag förändring stadgar inför årsstämma

Enligt lag måste alla bostadsrättsföreningar ha stadgar. Det är viktigt att alla medlemmar känner sig trygga med att det finns genomarbetade stadgar – och nu är det dags för att uppdatera dem. Här kan du läsa mer om vad stadgar är för något, varför vi byter och hur processen går till.

Vad är stadgar? 

En bostadsrättsförening får inte skötas hur som helst. Föreningen måste enligt lag ha egna stadgar, som enkelt kan kallas för föreningens spelregler. De reglerar bland annat vilket ansvar föreningen, respektive du som bostadsrättshavare, har när det gäller underhåll och reparationer. 

Varför byter vi stadgar? 

Den främsta anledningen till att vi ändrar våra stadgar är att de behöver anpassas till aktuell lagstiftning.  Dessutom har språket och strukturen uppdaterats, så att det blir enklare att hitta rätt. 

Hur går bytet till? 

Vi i styrelsen tar fram förslag på de nya stadgarna och det är stämman som beslutar om att anta dem.

Om samtliga röstberättigade medlemmar i brf:en deltar på stämman och röstar för beslutet räcker det med en stämma. Om enhällighet inte kan uppnås, men förslaget ändå får mer än hälften av rösterna vid stämman, behöver vi i styrelsen kalla till en ny stämma. Där ska medlemmarna på nytt besluta om att anta de nya stadgarna. På den andra stämman krävs det att två tredjedelar av de röstande röstberättigade medlemmarna röstar för förslaget. 

Styrelsens förslag på nya stadgar hittar ni bifogat längst ner på sidan. I dokumentet nedan som heter "Svenstorp 4 stadgar 2023 - förslag på ändringar" är föreslagna ändringar markerat med gult.